Nyílászáró KISOKOS

 

MINDEN amit a NYÍLÁSZÁRÓKRÓL tudni kell:

Emelő-toló erkélyajtó:

nagy üveg felületeknél alkalmazzák, lehetséges az akadálymentes küszöb kiépítése, nagyon könnyen kezelhető szerkezet. A kétrészes emelő-toló ajtó egy eltolható szárnyból és fix elemből áll. Van háromrészes emelő-toló ajtó mely 2 db fix elemből és 1 db szárnyból épül fel és fordítva, hogy az emelő-toló szerkezetnek 2 db eltolható szárnya van és 1 db fix eleme. Ezen felül van még kétirányú emelő-toló erkélyajtó mely 2 db szárnyból és 2 db fix részből tevődik össze.

Toló-bukó erkélyajtó:

az ablakkal megegyező szerkezet a szárnyát kibuktatjuk a tokszerkezetből és az oldalra eltolhatóvá válik.

Bukó-nyíló ablak és erkélyajtó:
oldalra nyíló és buktatható szárny, jobbos és balos változat.

Bukó ablak és erkélyajtó:
csak buktatható szárny

Nyíló ablak és erkélyajtó:
csak oldalra nyitható szárny, nyitható jobbra vagy balra.

Bejárati jellegű erkélyajtó:
külső és belső oldalon is kilincs van, így mindkét oldalról nyitható.

Átmenő kilincses erkélyajtó:
ugyanaz, mint a bejárati jellegű erkélyajtó.

Bejárati ajtó:
készülhet egyszárnyas és kétszárnyas kivitelben. Bejárati ajtó lehet befelé és kifelé nyíló.

Fix ablak:
üvegezet tokszerkezet, melyet nem lehet kinyitni.

Felülvilágító:
általában bejárati ajtó, erkélyajtó fölé helyezett ablak.

Oldalvilágító:
bejárati ajtók mellé helyezett fix elem

Beltéri tolóajtó:
beltéri ajtószerkezet, küszöb nélküli megoldással, felső vezetésű sínszerkezettel. Beltéri tolóajtó beépítés után nem biztosít légzárást. A beszerelt ajtó szárnya és fal között kb. 0,5 - 1 cm rés marad. Ugyanígy az ajtó szárnyának felső és alsó széle sem biztosít légzárást. Beltéri tolóajtó szerkezetet általában gardrób vagy más tároló helységek, közlekedők esetében használják.

Beltéri harmonika ajtó:
szélesebb nyílásokhoz használatos ajtó típus. A beltéri harmonika ajtó ugyanúgy, mint a beltéri tolóajtó nem biztoíit tökéletes légzárást a helyiségek között. Készülhet kettő vagy többszárnyas kivitelben. Beltéri harmonika ajtók esetében is használható a felső vezetésű sín, de sok esetben az ajtó kiváló működése érdekében szükség van alsó vezetésre is. Beltéri harmonika ajtók alsó sínrendszere készülhet süllyeszthető kivitelben is.

Ablakok és erkélyajtók biztos záródását és a jó légzárást korszerű több-ponton záródó ajtó és ablak vasalatok biztosítják. A vasaltok többféle funkció ellátására alkalmasak. Ablak vasaltok típusai: normál ablak vasalat, alapbiztonsági kivitel és emelt biztonsági fokozat.

Bukó-nyíló ablak vasalat:
alkalmassá teszi az ablak, erkélyajtó szárnyat, 2 illetve 3 pozícióban való nyitásmódra. Nyíló illetve bukó állás, valamint résszellőzési lehetőség.

Nyíló vasalat:
az ablak és erkélyajtó szárnyak oldal irányú nyitására ad lehetőséget.

Bukó vasalat:
a nyílászáró szárnyak buktatására szolgál.

Középfelnyíló és középfelnyíló - bukónyíló vasalat:
kétszárnyas erkélyajtó és ablak szárnyainak nyitására és buktatására szolgál.

Emelő-toló erkélyajtó vasalat:
Nagy felületű nyílászárok mozgatásához fejlesztették ki. Nagyon könnyű mozgást biztosít a széles emelő-toló erkélyajtó szárnyainak. Többféle kivitelben kapható, mely alkalmas egyszárnyas, kétirányú szárnyak és több szárny egyirányú mozgatására. Az emelő-toló erkélyajtó vasalat alumínium küszöb szerkezete süllyeszthető, így a fennmaradó, látszó ajtó küszöb 0,5-1 cm lehet. A kilinccsel vezérelt résszellőztetés optimális levegőcserét biztosít.

Többpontos zár:
bejárati ajtók zárszerkezete. Többpontos rúdzár melyek nagy része biztonsági kivitelben készül. Ajtózárak készülnek görgős, csapos és kampós kivitelben.

Zárbetét vagy cilinderbetét:
A bejárati ajtók valamint bejárati jellegű erkélyajtók zárszerkezetébe beépíthető elem, mely által a bejárati ajtó, erkélyajtó alkalmassá válik a zárhatóságra.

Zárfogadó, zárlemez:
bejárati ajtók és beltéri ajtók zárnyelveinek fogadására szolgáló elem.

Elektromos zárfogadó:
bejárati ajtók zárszerkezetinek fogadó eleme. Az ajtó nyitása távolról irányítható. Az elektromos zárfogadó a bejárati ajtó tokszerkezetébe van beépítve.

Résszellőző:
bukó-nyíló ablak és erkélyajtó vasalatnak kiegészítő eleme, mely lehetőséget biztosít az ablakszárny pár mm-es nyitva tartására (az ablakszárny buktatható állásában)

Hibás működés gátló:
az ablak nyitott állapotában megakadályozza, a rossz működést nem engedélyezi a kilincs elforgatását.

 

Alumínium (eloxált) vízvető:

az ablakok és erkélyajtók, alsó tok részén helyezkedik el megvéve azt az időjárás káros hatásaitól.

Szárnytakaró:
az ablak és erkélyajtó szárny alsó vízszintes részére van helyezve, mely komoly védelmet nyújt az időjárásnak leginkább kitett ablakszárny elemnek. Szárnytakaró anyaga eloxált alumínium.

Higro szellőző:
páratartalom függő szellőzés, biztosítja a magas páratartalmú lakások szellőzését, így megakadályozható a penészedés. Egyes esetekben a gázművek kötelezővé teszik a használatát. Az ablak vagy erkélyajtó felső részébe kerül beépítésre.

Kilincs:
ablak, erkélyajtó, beltéri ajtó, bejárati ajtó és minden más nyílászáró nyitására és csukására szolgál, szorosan kapcsolódva a nyílászáróban levő vasalathoz.

Kilincs anyaga általában fém: alumínium, réz, kovácsoltvas stb.

3 D pánt:
bejárati ajtók és beltéri ajtók vasalására szolgál mely több irányban állítható.

Pipa pánt:
régebben használták a fa bejárati és fa beltéri ajtók vasalására.

Hidraulikus ajtócsukó:
általában bejárati ajtókhoz használt olajfékes szerkezet, az ajtószárnyat nyitás után automatikusan behúzza.

Távnyitó:
magasan levő bukó ablakok szárnyainak buktatására szolgál.

Elektromos távnyitó:
szintén ablakok bukó szárnyainak nyitásárára szolgáló szerkezet. A nagyon magasan levő ablakok bukó szárnyainak nyitásakor szokták alkalmazni.

Alumínium küszöb:

bejárati ajtók, egyes erkélyajtók, emelő-toló erkélyajtók valamint harmonika-erkélyajtók alsó eleme. A hőhídmentes kivitelben is kapható küszöbök kitűnő szigetelést biztosítanak a nyílászárók alsó szerkezetének is. Bejárati ajtók alumínium küszöb magassága 2 cm.

WC zár:
beltéri ajtóknál használatos zárszerkezet, az ajtószárny belső oldalán levő elforgatóval kulcs nélkül tudjuk bezárni az ajtót. Legtöbb esetben fürdőszoba ajtók és WC ajtóknál kerül beépítésre.

Rejtett vasalat:
ezzel a rendszerrel vasalt ablakok és erkélyajtók szerkezetén csak kilincs látható. A nyílászáróban levő vasalat teljesen rejtve van. Alkalmazása nem minden ajtó és ablak profil szerkezetnél lehetséges.

Erkélyajtó behúzó fül:
erkélyajtók, teraszajtók szárnyának külső oldalra szerelt fül. A nyílászáró vasalat szerkezetébe épített huzatzár segítségével a kívülről behúzott erkélyajtó, teraszajtó csukva marad, azonban az ajtó nem záródik be.

Pánttakaró:
bejárati ajtók, erkélyajtók, beltéri ajtók és ablakok látszó pánt felületeinek eltakarására szolgáló, színes műanyagból készült sapka. Nyílászáró díszítésére szolgáló takaró elem.

Szellőző rács:
általában beltéri ajtók szárnyainak alsó vagy alsó és felső részébe beépített rács. Nehezen szellőző, helyiségek ajtóinak szárnyaiba kerül beépítésre. Több esetben a gázszolgáltatást végző cégek írják elő a beltéri ajtó szárnyába épített rácsszerkezetet.

Beltéri ajtóütköző:
ajtó kinyitásakor megakadályozza az ajtószárny falhoz csapódását. Az ajtóütköző csavarozással falra vagy a padlóra szerelhető.

Tokosztó:

a nyílászáró tokszerkezetébe kerül, azt megosztva a szerkezet több ablak és ajtószárny fogadására válik alkalmassá.

Valós osztás:
az ajtó és ablakszárnyakba kerülő osztás. Az így kialakított szárnyak kettő vagy több mezőt alkotnak. A nyílászáró szárnyakba épített valós osztás minimális szélessége 50 mm.

Rátétosztás:
a nyílászáró szárnyak külső és belső részére ragasztott díszítő jellegű osztás. A hőszigetelt üveg közé úgynevezett duplex osztó kerül, mely a nyílászáró szárnyaknak olyan kinézetet biztosít, mintha az több üvegmezőből állna. Az ablak és ajtók szárnyaira rakott rátétosztás, díszléc szélessége 25 - 30 mm.

Tokszélesítés:
a nyílászáró tokszerkezetének magasítása és szélesítése. Az ablak és erkélyajtó tokmagosítás esetén alkalmassá válik a külső redőnyszekrény ráépítésére, így az nem log le az ajtó vagy ablakszárnyak elé. Tokszélesítést a redőny lefutó sínek végett illetve a káva szigetelése végett szerelünk a nyílászáró két oldalára.

Soroló elem, soroló oszlop:
nyílászáró szerkezetek összeépítésére szolgáló oszlop. Több ablak és ajtó sorolható egymás mellé.

Üvegléc:
ajtó és ablak szárnyszerkezetébe kerülő üveg beszorítására szolgál.

Takaróléc:
a beépített nyílászáró és falazat közötti rés eltakarására használatos.

Ablakdeszka:
fából készült belső könyöklő.

Párkánymarás:
az ablak tokszerkezetének alsó részéből kimart rész mely alkalmas a külső és belső ablakpárkány fogadására.

 

Utólag szerlehető ajtótok:

beltéri ajtók tokszerkezete mely falazás és vakolás után kerül beépítésre.

Táblásított anyag:
beltéri ajtók és bejárati ajtók tömör fa betétjei vésett kazettái készülhetnek ebből az anyagból.

Vésett vagy mart kazetta:
bejárati ajtók valamint beltéri ajtók tömör eleme, mely markáns kinézetet biztosít a nyílászáróknak. Kültéri ajtókba készült betétek közé hőszigetelő anyag kerül beépítésre, növelve ezzel a nyílászáró hőszigetelését.

Íves ajtó vagy ablak:
a teljes nyílászáró szerkezet íves kivitelben készül. Külső tokszerkezet íves és a bele kerülő ajtó vagy ablakszárny szintén teljesen íves. Nevezhető külső íves ajtó vagy ablak szerkezetnek is.

Belsőíves ajtó vagy ablak:
a normál tokszerkezettel és szárnnyal rendelkező ajtó vagy ablak, szárnyaiban levő belső ív.

Alakos ablak:
a normál nyílászáró szerkezeti formától eltérő kinézetű ablak vagy ajtó, általában háromszögforma. Alakos ajtók és ablakok is készülhetnek többféle nyitásmóddal.

Hőszigetelő üveg:
Kettő vagy több rétegű üveg légmentes összeragasztása, amely kitűnő szigetelést, biztosít az ajtó illetve ablak számára. Pár évvel ezelőtt készült ablakok és ajtók üvegeinek hőszigetelési értéke k = 2,8 W / m2 K, utána következtek a még mindig 2 réteg üveggel készült ablakok és ajtók melyek hőszigetelési értéke Ug=1,4 W / m2 K és gázzal töltve Ug=1,1W / m2 K. Ezután a jöttek a 3 rétegű üvegezéssel készülő nyílászárók, ahol az üvegek hőszigetelési értéke Ug=0,7 W / m2 K vagy- Ug=0,8W / m2 K.

Hangszigetelő üveg:

az ajtók és ablakok a hőszigetelő üvegrendszer mellett készülhetnek hangszigetelő üvegrendszerrel is. A két rendszer alkalmazás nem zárja ki egymást. A hangszigetelő nyílászárók beépítés zajos helyekre kerül beépítésre. A normál kétrétegű hőszigetelő üveggel készült ablak és ajtó üvegének hangszigetelése 33 dB.

Kétrétegű hőszigetelő üveg:
általában 2 db 4 mm-es üveg összeragasztása 16 mm-es távtartóval. A nyílászáró szerkezetébe kerülő üveg többféle "Ug" értékkel készülhet. hőszigetelő ablak és ajtó üveg: 4-16-4 Ug = 2,8 W / m2 K,

b) hőszigetelő ablak és ajtóüveg:
4-16-4 lágy fém bevonatos Ug=1,4 W / m2 K

hőszigetelő ablak és ajtóüveg:
4-16-4 lágy fém bevonatos - gáztöltéssel Ug = 1,1 W / m2 K

Háromrétegű üveg:
ezzel az üvegszerkezettel a nyílászáró hőszigetelése nagyon sokat javul, 3 db 4 mm-es üveg összeragasztásával készül.

Hőszigetelő ablak és ajtó üveg:
4-12-4-12-4 Ug = 0,7 W / m2 K

Lágy fém bevonatos üveg:
a kettő vagy 3 rétegű üvegszerkezetnél használják mely a szerkezet hő átbocsátási tényezőjét javítja. A ma gyártott ajtók és ablakok szerkezetébe kerülő többrétegű üvegek mindegyikében használatos. A lágy fémbevonatos üveg az ablakokon és ajtókon levő átláthatóságot nem korlátozza

Nap és fényvédő üveg:
ide sorhatóak a parsol, stopsol és reflexiós üvegek. Az ablakokba beépített fényvisszaverő üvegek szerepe az erős napsugárzás elleni védelem. A nyílászárókba épített fényvisszaverő üvegek egészségre gyakorolt negatív hatása végett sokan ellenzik ezen üvegek használatát.

Argon gáz:

az ajtók és ablakok számára készült üvegek közötti rés kitöltésére használják, mely növeli az üveg hőszigetelését.

Katedrál és savmart üveg:
a nyílászáró szerkezetbe épített katedrál illetve savmart üveg funkciója lehet díszítés valamint az átláthatóság korlátozása a fény áteresztésével.

Edzett üveg:
fa ajtó és fa ablak szerkezetinkbe edzett üveget is beépíthetünk, sérülés esetén az üveg nem törik szilánkosra, apró darabokra hullik szét és nem okoz balesetet.

Ál-osztó:
a hőszigetelő üvegszerkezet közé kerülő díszléc melynek díszítő szerepe van. Az állosztó általában alumíniumból készül, színe fehér, barna vagy arany.

Szilikon:
az ablak és ajtó keretébe kerülő üveg beépítésre szolgál. Fokozza a fa nyílászáró hő és hangszigetelését. Megakadályozza az üveg külső felületén levő csapadék bekerülését az ajtó vagy ablak belső szárnyszerkezetébe.

Távtartó:
a fa ajtó és fa ablak szárnyaiba kerülő két vagy háromrétegű üveg összeragasztásához használatos fém vagy műanyag peremzáró.

 

KAPCSOLAT FELVÉTEL

TELJES NÉV *:
E-MAIL *:
megjegyzés / üzenet: *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!